• Gratis thuisbezorgd vanaf € 75,-
  • Specialist in Duitse & Zuid-Franse wijnen
  • Per fles te bestellen

SPÄTBURGUNDER 

 

Spätburgunder is de meest voorkomende en populairste rode druivensoort in Duitsland.  Spätburgunder is de Duitse pinot noir en behoort tot de 2000 jaar oude pinotfamilie. De ouderdom verklaart waarom de druif zoveel mutaties heeft waarvan pinot noir, pinot gris en pinot blanc de bekendste zijn. Oftewel in het Duits: spätburgunder, grauburgunder en weissburgunder. De wijnen kenmerken zich door aroma's van rood fruit, aardse tonen en frisse zuren.  Voorbeeld voor veel Duitse wijnboeren zijn de pinot noirs uit de Bourgogne, waar de druif al eeuwen verbouwd wordt en de beste en duurste pinot noirs vandaan komen. 

 

SPÄTBURGUNDER KLONEN 

Spätburgunder kent een groot aantal klonen, wat veel mogelijke verschillen in wijnen oplevert. In het verleden werden veel klonen gebruikt die goede rendementen opleverden, of klonen die indirect voor meer ziekteresistentie zorgden, wat dan weer economisch interessant is. Maar sinds een jaar of twintig is hier verandering in gekomen. Pioniers als Bernard Huber, Volker Knipser en Werner Näkel gingen voor kwaliteit en kozen voor meer kwalitatieve klonen. Ze bestaan uit kleinere trossen met lagere rendementen en een hoger zuurgehalte. Duitse Spätburgunders zijn tegenwoordig fris, slank, puur en elegant. En de herkomst, die vroeger vaak werd overvleugeld door rijpheid, is beter herkenbaar.

BODEM

Waar de pinot noir in Frankrijk voornamelijk op kalksteen staat, vinden we de Duitse spätburgunder op veel verschillende bodems. Dit maakt Duitsland een ware schat voor pinot noir liefhebbers.  De druif is aangeplant op kalktseen, leisteen, basalt, zandsteen, schist, graniet, keuper en löss.  Voorkeur hebben de beste terroirs, waar ook riesling het best tot zijn recht komt.